Pak bekkenklachten aan met oefentherapie
Pak psychosomatische klachten aan met oefentherapie
Klachten of pijn in je lichaam kun je soms krijgen door stress, depressie of angst. Dit zijn psychosomatische klachten. Je klachten hebben dan geen lichamelijke oorzaak, maar zijn het gevolg van spanning. Een beetje stress kan geen kwaad. Maar als je steeds gespannen bent en niet meer kunt ontspannen, dan herstellen je lichaam en geest zich niet genoeg. Zo ontwikkel je psychosomatische klachten. De oefentherapeut leert je om beter met stress om te gaan en zo je lichaam en geest weer in balans te brengen.
Wat zijn symptomen van psychosomatische klachten?
Pijn
- je hebt hoofdpijn of voelt knellende druk op je slapen
- je hebt buikpijn
- je hebt kramp in je buik
- je hebt pijn in je maag en voelt je misselijk
- je hebt spierpijn die niet over gaat
Stress
- je kunt niet tot rust komen
- je voelt je overspannen
- je piekert veel
- je hebt een burn-out
- je bent snel boos of geïrriteerd
- je kunt niet tegen drukte of lawaai
- je hebt een posttraumatische stress stoornis (PTSS)
- dagelijkse irritaties.
Slaapproblemen
- je hebt moeite met inslapen
- je ligt ’s nachts wakker
- je slaapt onrustig
- overdag ben je moe
- je kunt je niet goed concentreren
Angstklachten
- je bent angstig
- je voelt paniek
- je bent snel van streek
Ademhalingsproblemen
- je voelt je duizelig
- je bent benauwd
- het lijkt alsof je niet genoeg lucht kunt inademen
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)
Ook Aanhoudende Lichamelijke klachten vallen onder psychosomatische klachten. ALK zijn lichamelijke klachten die langer dan enkele weken duren, waarbij grondig medisch onderzoek geen duidelijke lichamelijke (somatische) oorzaak aan het licht heeft gebracht. Dit type klachten wordt ook wel SOLK genoemd (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten).
Oorzaken psychosomatische klachten
Psychosomatische klachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Je kunt stress en spanning ervaren door bijvoorbeeld:
- (te) hoge werkdruk
- relatieproblemen
- een trauma
- een ongeluk
- verlies en rouw
- werkloosheid
- blijvende ruzie of meningsverschillen
Ook hoe je met problemen omgaat, heeft invloed op het ontstaan van psychosomatische klachten.
Behandeling: wat te doen bij psychosomatische klachten?
Je gaat samen met de oefentherapeut op zoek naar de oorzaak van je psychosomatische klachten. De oefentherapeut neemt tijdens de intake jouw persoonlijke situatie door. Je bespreekt je hulpvraag en klachten en het effect hiervan op je dagelijkse leven. De oefentherapeut doet als het nodig is ook een lichamelijk onderzoek en kijkt naar je houding en manier van bewegen.
Tijdens de oefentherapie behandeling werk je aan het verbeteren van je lichamelijke én geestelijke conditie. Je leert te luisteren naar je lichaam en je eigen grenzen te respecteren. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je weer meer aan.
Je krijgt adviezen en oefeningen die je eenvoudig kunt toepassen in je dagelijks leven. De oefentherapeut leert jou wat je zelf kunt doen om psychosomatische klachten te voorkomen of aan te pakken.
Astrid Croese
Oefentherapeut en Psychosomatisch Oefentherapeut
Werkt sinds 2013 in onze praktijk. Astrid richt zich met name op spannings- en stress-gerelateerde klachten zoals spanningshoofdpijn, hyperventilatie, angst- en paniekklachten, burn-out en depressie. Dit worden psychosomatische klachten genoemd. De Psychosomatische behandeling richt zich op herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Ze behandelt ook ALK, ook wel SOLK genoemd. Dit zijn aanhoudende lichamelijke klachten waarvoor geen oorzaak gevonden wordt. Ze geeft ook slaaptherapie.
Vergoeding van oefentherapie bij psychosomatische klachten
Oefentherapie bij psychosomatische klachten wordt vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering vergoedt oefentherapie voor psychosomatische klachten bij patiënten onder de 18 jaar.
Als je psychosomatische klachten hebt kun je zonder verwijzing naar een oefentherapeut.
Bewezen effectief
Oefentherapie is een erkende en beproefde paramedische behandelwijze. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie effectief is bij een groot aantal aandoeningen en dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren.