Vergoeding
Wordt oefentherapie vergoed door de zorgverzekering?
- Tot 18 jaar krijg je de eerste 9 behandelingen bij de oefentherapeut altijd vergoed.
- Is de klacht na 9 behandelingen nog niet opgelost? Vraag dan toestemming van je zorgverzekeraar voor extra behandelingen.
- Tot 18 jaar worden alle behandelingen voor oefentherapie bij een aandoening die op de lijst chronische aandoeningen staan volledig vergoed.
- Bij artrose aan knie of heup, urineverlies, etalagebenen en ziekenhuisopname gelden tot 18 jaar dezelfde regels als voor volwassenen.
Vergoeding oefentherapie uit basisverzekering voor volwassenen
- Als je een aandoening hebt die op de lijst chronische aandoeningen staat, wordt oefentherapie vanaf de 20ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaal je dus zelf, tenzij je een aanvullende zorgverzekering hebt die deze behandelingen dekt.
- Bij artrose aan knie of heup krijg je eenmalig maximaal 12 behandelingen in 12 maanden vergoed.
- Bij etalagebenen krijg je maximaal 37 behandelingen per jaar vergoed.
- Bij COPD krijg je, afhankelijk van de ziektelast en ziektestabiliteit (longaanvallen), tot maximaal 70 behandelingen per jaar vergoed.
- Oefentherapie bij ziekenhuisopname wordt vergoed.
De lijst van chronische aandoeningen
De lijst chronische aandoeningen is opgesteld door de overheid. Op de lijst staan chronische aandoeningen die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Om oefentherapie voor een chronische aandoening vergoed te krijgen, heb je een machtiging (verwijsbrief) nodig van je (huis)arts of specialist. Op de verwijzing moet de diagnose duidelijk vermeld staan.
Als oefentherapie onder de basisverzekering valt, betalen volwassenen eerst het eigen risico (als je dat tenminste niet al aan andere zorg hebt besteed). Let op: als de behandeling doorloopt in een volgende kalenderjaar betaal je opnieuw eerst het eigen risico. Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar geldt geen eigen risico.
- Bekijk lijst chronische aandoeningen